Hur ligger det egentligen till med RUT avdrag flytthjälp? Att använda RUT avdrag för flyttjänster låter ju som en härlig värld. Men tyvärr är det inte riktigt där vi lever ännu – och här går vi igenom varför.

Arbetsmarknaden och tjänstesektorn i Sverige knakar i fogarna. Det kända ROT-avdraget har används i en otroligt hög utsträckning sedan det infördes och nu finns det förslag på ytterligare avdragsformer via den andra typen ”RUT avdrag”. En av de tjänster som omfattar de nya bestämmelserna är bland annat RUT avdrag flytthjälp när man väljer att anlita en flyttfirma.

Att vi alla flyttar titt som tätt är ingen nyhet. Jobb, relationer eller andra anledningar kan ta en iväg på plötsliga äventyr i livet. Fast att flytta alla prylar man äger själv är knappast vare sig smidigt eller roligt. Av just den anledningen har det blivit så otroligt populärt att anlita flyttfirmor när man ska flytta. Att ha experter som vet hur man bär möbler och prylar går inte bara fortare utan är dessutom säkrare för såväl din rygg som för möblerna i fråga.

Genom att använda RUT avdrag för flytt så är tanken att man ska kunna dra av 50% av arbetskostnaden när vi hjälper dig att flytta. Detta inkluderar alltså inte drivmedel i form av bensin eller andra kostnader i samband med flytten – utan enbart arbetskostnaden. Vad arbetskostnaden är varierar beroende på hur långt ni ska flytta och varje offert vi skickar är specialanpassad.

RUT avdrag flyttfirma och flyttjänster – ännu inte riktigt där

I dagsläget existerar enbart RUT avdrag för flyttstädning vilket innebär du kan dra av 50 % av kostnaden för städhjälp du anlitar i samband med flytten. Det finns ännu inget beslut om RUT-avdrag för flyttjänster enligt ett meddelande från skatteverket den 26e Maj 2016. Så tyvärr går det alltså inte riktigt ännu att dra av arbetskostnaden för flytthjälp.

Var därför aktsam på eventuella erbjudanden eller löften från oseriösa leverantörer som säger att detta går – det gör det inte. Tvärtom så är det ett lagbrott att använda RUT avdrag (eller ROT avdrag) för flytthjälp eller flyttjänsten som ej innefattar städning. Det finns emellertid ett förslag från regeringen om RUT avdrag vid flytt som skulle börja gälla den 1a Augusti 2016 men ännu är ingenting beslutat.

Ljus framför för billig flytthjälp

Oroa dig dock inte. Framtiden ser nämligen ljus ut för RUT avdrag i samband med flytthjälp- och tjänster. I snitt använder över en halv miljon svenskar RUT avdraget varje år och det bedöms vara en viktig faktor för att stärka såväl kvinnors ställning på arbetsmarknaden såväl som skapa nya jobb. Ett införande av så kallad ”flytt-rut” skulle kunna skapa tusentals nya jobb och suddar ut de diffusa gränser som idag finns mellan flytthjälp och flyttstäd. Det ligger alltså i allas intresse att införa detta.

Även fast vi idag inte kan erbjuda RUT-avdrag i samband med flytt så är chansen stor att möjligheten finns om bara ett par månader. Så om du inte har en flytt planerad i första taget så kanske du har turen att kunna lyckas få den avdragsgill med lite tålamod och is i magen. Och om inte? Ptja, våra priser är så pass bra ändå utan RUT avdrag – kontakta oss för en offert så får du se!